Frankrike

Söndag
Klockan tio på söndagsmorgonen väcktes jag av mammas gastande om att jag måste gå upp. Jag packade mina saker, men mamma var inte nöjd… Så jag packade lite till. Mamma var fortfarande inte nöjd. Så jag packade lite till. Tretton minuter innan vi skulle åka bestod min packning av två badbyxor, fem t-shirts, sju kalsonger, fyra par strumpor, två shorts, två tröjor, en rakapparat och fyra böcker.

Tyvärr ingick tydligen inte körkort och och kontokort i min packning. Det var en liten miss, det måste jag erkänna.

Men turligt nog var det här en så kallad “familjesemester”, det vill säga det finns en mamma och en pappa som har ett kontokort. Det går ungefär att beskriva som all inclusive. Tyvärr ingick inte solglasögon, men det gick bra att låna pengar till the pilotglasögon.

Flygningen var inte särskilt händelserikt, förutom att jag skickligt lyckades roffa åt mig en fönsterplats då Jenny inte riktigt hade koll på vilka platser vi skulle sitta på. Särskilt nöjd över det var jag eftersom inflygningen till Nice var nice (förstod du inte det småroliga, eller förstod du det inte alls måste dina geografi- och engelskakunskaper vara ytterst bristfälliga).

Vi lyckades navigera oss fram till biluthyrningen, tanken var ju att jag skulle köra bil, men inte helt oväntat så fick man inte köra utan körkort. Det var inte särskilt populärt hos mamma när hon desperat försökte ordna upp situationen på en blandning av franska och engelska. Problemet låg i att mamma och pappa skulle vara kvar lite längre, och jag skulle lämna bilen när Jenny, Jens, Jonathan och jag åkte hem. Tillslut ordnade det sig, vi kunde lämna bilen där vi skulle bo och ta tåget. Mamma verkade nästan inte ens arg. Det var skönt.

När vi fått våra bilar började vi vår resta mot Sète. Jag fick agera styrman åt mamma, som var nästintill hysterisk eftersom hon skulle köra en automatväxlad bil för första gången. Men det gick väldigt bra. Det dröjde inte länge förrän hon körde om sin första bil, och i slutet var det nästan “Getaway Montepellier”. Vi hade dock lite problem med vägtullarna… Ett tips är att alltid sikta mot en grön lampa utan “t”.När vi väl kom fram firade vi med champagne på terrassen där vi planerade lite inför morgondagen. Jag krävde sovmorgon till tolv, vilket resten av familjen vägrade…
**Måndag** …så när jag släpade mig ur sängen halv tolv hade jag lite dåligt samvete för att resten av familjen varit uppe och a) sprungit en halvmara b) ättit frukost c) utforskat staden eller en kombination av a,b och c.

Det visade sig att jag hade vaknat först.

Dagen tillbringade vi på stranden med att inte helt oväntat sola och bada, men också med att läsa bok.

På kvällen grillade vi. Trots ett litet misslyckande med potatisen blev det riktigt gott. Det är ganska intressant att vi lyckades få våra potatisar både vidbrända och råa på samma gång. Efter middagen hamnade jag och Jens i en intressant diskussion om gummi-, järnpinnar och blixtar. Resultatet av den diskussionen tänker jag presentera någon gång i framtiden.

Tisdag
På tisdagen vaknade vi lite tidigare och åt frukost på takterrassen, där vi beslutade att dagens aktivitet blev stranden. Igen. Mer solande, badande och bokläsning. Vattnet var lagom varmt, kring tjugotvå grader. Vi spelade också en väldigt rafflande volleybollmatch, där jag och Jens krossade Jonathan och Pappa.

Eftermiddagen och kvällen var nästan identisk med dagen innan, förutom att vi också gick till en glassbar. Sen spelade vi kinaschak, och utan att veta vad jag gjorde vann jag.

Onsdag
På onsdagen gjorde vi en utflykt. Två timmar tog det att ta sig dit, men med air condition var det inga som helst problem. Först på vägar genom vinodlingar, små franska byar och sen upp i bergen på vägar som påminde väldigt mycket om banorna från valfritt rallyspel. Efter bergen svängde vi av till en väg som var snäppet större än en kostig innan vi nådde vårt mål, Cirque de Navacelle, som på franska borde betyda “stort-hål-med-litet-vattenfall-i-botten-på-hålet”.

Där vi badade, solade och byggde lite fördämningar.

På hemvägen höll jag på att dö av hunger, tillslut hittade vi en by som vi trodde hade något att erbjuda i matväg. Fjärde gången vi körde igenom byn trodde vi det fortfarande. Men sen frågade vi, och det visade sig att dom tydligen inte hade något ställe att äta på. Men tillslut hittade vi ett ställe i en liten stad en bit bort.

Torsdag
Vi hade planerat för en baddag. Men vädret var mindre bra. Så jag var hemma och läste istället. Framåt eftermiddagen blev jag lite rastlös och tvingade Jonathan att gå med mig upp berget som låg vid Sété. På kvällen spelade vi När & Fjärran, där jag och Jonathan krossade resten av familjen.

Fredag
Vi åkte iväg till någon slags medeltida borg, komplett med borgård, murar och torn. Vi knallade omkring och tittade på svärd och sten. Borgar består som bekant av väldigt mycket sten. Det tuffaste var förutom själva borgen i sig, svärden som fanns där. Hade jag varit ekonomiskt oberoende hade jag köpt en komplett tempelriddarutrustning. En komplett utrustning med ringbrynja, svärd och “vit-klänning-med-rött-kors-på”, hjälm och så vidare skulle väl landat kring en sisådär tjugo – trettio tusen. Lite väl dyrt för något som inte är praktiskt, utan bara tufft.

Till lunch åt vi pizza. Där fanns också världens skäggigaste palm.

På vägen tillbaka stannade vi vid en strand och männen i familjen badade medan badkrukorna tittade på.

Lördag

Ännu en stranddag med allt vad det innebär. Dagen var helt perfekt, förutom två saker… Den första grejen var förlust i volleybollmatchen. Jag försöker förtränga det hela, men det är svårt. Att jag skriver om det här ser jag som en form av terapi. Att Jonathan, Jenny och pappade kunde vinna mot mig, Jens och mamma är nästintill obegripligt.Den andra grejen var att alla ville åka hem så tidigt från stranden. Redan kring sex. Solen sken och det var hur skönt som helst i vattnet…

På kvällen grillade vi igen, och den här gången var potatisen riktigt god. Efter det gick vi ut och åt på en glassbar, och jag åt en glass som kostade över hundra kronor.

**Söndag** Eftersom jag glömt körkortet blev vi tvungna att ta tåget tillbaka till Nice. Men det gick bra. Det första tåget var visserligen något som de verkade ha hittade på ett skrotupplag, men det andra var riktigt fräscht. Vi såg inte mer av Nice än det man såg från flygbussen, för vi åkte direkt till flygplatsen, där vi åt hamburgare innan vi checkade in. Lite deprimerande var det dock när vi sjönk ner genom molnen och möttes av ett mulet Sverige och vår resa var slut.