Döm själv

Domare

Idag hittade jag en liten lista över anledningar till varför du ska bli fotbollsdomare.

  • Du får en bra ledarutbildning
  • Du håller dig i fysisk trim
  • Du blir kvar i fotbollsfamiljen
  • Du tjänar en bra extraslant
  • Du har roligt
  • Du får uppleva god sammanhållning
  • Du utvecklas som människa
  • Du får chans att resa och se
  • Du får spänning i livet

Den som skrev den här listan måste antingen vara lätt hjärnskadad eller världens mest optimistiska person. Själv vet jag inte riktigt om jag ska skratta eller gråta när jag ser den.

För det första vet jag inte vad de får ledarutbildningen ifrån. Det finns domarkurser, men de får du oftast betala själv, och de handlar om att döma och inte om att leda. Låt gå för att det finns vissa paralleller med att leda och döma, men så långt som att påstå att du får en bra ledarutbildning skulle jag inte sträcka mig.

Fysisk trim. Jo. Det är väl sant. Du kan visserligen stå på mittlinjen och blåsa lite på måfå, men då kommer du förmodligen få ännu mer klagomål och kommentarer än i vanliga fall. Vill du hålla dig i “fysisk trim” rekommenderar jag ett gymkort eller dyka upp lite då och till träningen med FK Ölhävarna i korplagsserien. Då kan du vara med i fotbollsfamiljen och ändå glatt kunna sitta på bänken och kommentera domarens urusla insats under helgens matcher.

Roligt är det möjligtvis om du på något sätt kan njuta av den makt du erhåller under de nittio minuter som en fotbollsmatch pågår. Men för lite mer normalt fungerande människor är förmodligen inte lustigt ordet de använder för att beskriva upplevelsen. Med den personliga utvecklingen menas troligtvis den lisviktiga egenskap du som domare måste utveckla , nämligen förmågan att kunna ignorera andra människor och deras åsikter. Inte särskilt lustigt alltså.

Tro mig, de platser du kommer besöka som domare kommer vara långt ifrån spännande och det är definitivt ingenting du vill se. För de flesta kommer rollen som domare att ta dem till obskyra planer ute i obygden eller någon grusplan i förorten. Inte särskilt exotiskt alltså.

Den enda punkten på listan som faktiskt stämmer är att du tjänar en bra extraslant. Som sämst blir timlönen ungefär etthundratrettiofem (135) kronor i timmen för mig som dömer ungdomsfotboll. Pengarna är den enda anledningen till varför jag klär mig i svart, utrustar mig med en visselpipa och två färgade kort och går ut på en fotbollsplan för att försöka skipa rättvisa mellan två lag som är överens om enda sak. Du har fel.