Rom

Det är två dagar kvar till din tvåveckorssemester och du vet fortfarande inte vad du ska göra. Vad gör du?

Köper en enkel biljett till Rom såklart!

Jag har väl hela tiden tänkt att åka någonstans på min semester. Men tiden gick, ingen ville haka och det såg ut att bli två veckor hemma framför datorn. Dystra framtidsutsikter kräver drasistiska metoder.

Så i torsdagseftermiddag bokade jag en enkel biljett till Rom. Packade och köpte ett tågluffarkort i fredags och åkte pa lördagmorgon efter en biokväll med Jens, Jenny och Jonathan i Stockholm.

Jag sov nästan hela flygresan och när jag kom fram letade jag upp en bankomat och tog ut lite pengar. Bangade direktbussarna och tog en vanlig buss till nagon tunnelbanestation, åkte ett par stationer och hoppade av vid något som låg ungefar i mitten av linjen och hade ett fint namn.

Strosade omkring lite och kom fram till Colosseum. Jag slog på stort och betalde faktiskt for en guidad tur. Eller, det var val mest for att kunna gå förbi den vanliga kön. Men guiden var ganska rolig, och drog hela tiden Gladiator-referenser (världens bästa film, ni vet).

Colloseum
Sen försokte jag hinna med så manga av måste-se-sevärdheterna som möjligt. Tränade vadmusklerna i St. Peterskyrkan, myntkastarpricksakerheten vid Fonta di Trevia och nackmusklerna vid Pantheon. Sen måste jag be om ursäkt. Jag har syndat. Jag har ätit pa McDonalds två gånger. Men jag lovar att det ska bli bättring, från och med nu är det bara pizza och pasta som gäller så länge jag är kvar i Italien.

Efter ha gått omkring hela dagen ville jag bada. Så med hjälp av ett par mindre-engelsktalande italienare lyckades jag spåra upp en strand. Efter en halvtimme med tåg och buss kunde jag gå längs stranden, ta ett kvällsdopp och byta kläder. Sen åkte jag tillbaka till centralstationen i Rom och hoppades jag kunde hitta ett roligt tåg.

Rom
Det gjorde jag inte. Det första taget som var intressant gick klockan sex på morgonen. Men det var en hel del som som sov pa tågstationen, och jag ville ju inte vara sämre. Först la jag mig på en marmorbank, men sen kom några poliser i en ful golfbil och körde bort mig och alla andra på den perrongen. Sa jag gick och la mig i ett hörn och sov.

Jag lyckades väl få nagra timmars sömn i alla fall innan jag tog tåget längs kusten upp mot Pisa. Planen idag är det snedbyggda tornet och stranden. Sen ska jag forsoka hitta ett tåg till Florens. Boende är for amatörer. Frågan är bara hur länge jag kommer ha den inställningen…