Pingviner

Onödigt vetande. Del ett. Pingviner som husdjur.

Gentoo

Pingviner är förmodligen det sötaste och tuffaste djur vår planet har ett erbjuda. Det är helt enkelt något speciellt med pingvinen, varken fågel eller fisk, även om de små krabaterna räknas till det först nämnda. Men kan man ha en pingvin som husdjur?

Tyvärr inte. För det första finns det ingen som säljer pingviner, officiellt åtminstone, vilket betyder att du själv måste anordna en resa, förslagsvis till antarktis eller områden däromkring, och helt enkelt ta med dig en pingvin hem. Var försiktig bara, pingvinen är ett rovdjur och bits. Hårt.

Tipset är att leta upp en liten pingvin och lyfta den i nacken. Att trä en huva över huvudet sägs ge en lugnande effekt. Nu måste du bara komma på ett sätt att smuggla hem pingvinen för det är inte tillåtet att hålla viltfångade djur som sällskapsdjur i Sverige.

Att sen få den att trivas hemma hos dig är ett helt annat kapitel, det är väldigt svårt att få en pingvin som är van med öppet hav och antarktis väldiga vidder att trivas hemma i badkaret. När den sen inte heller får göra sin årliga vandring kommer den, om du har otur, att börja flippa ur. Då kan du alltid testa att mata den med lite rå fisk för att se om den lugnar ner sig…

Så jag rekommenderar den här istället. Vill du läsa mer om pingviner kan du göra det på Wikipedia. Pingviner är faktiskt väldigt heta för tillfället. Heta som i populära det vill säga. För jag tror inte de är så heta bokstavligt talat. De bor ju på antarktis, ett ställe som inte direkt är känt för sina svajande palmer och paraplydrinkar.

Fråga vad hanarna bland kejsarpingvinerna tycker när de i två månader står i beckmörker, trettiogradig kyla och med stormvindar på upp till femtio sekundmeter då de försöker hålla sina ägg varma medan mammorna går till havet och letar mat. Visserligen sover hanarna större delen av tiden, så jag har inte riktigt bestämt mig om det är kasst eller kanon att vara pingvinpappa.

Som bevis för deras popularitet kan jag ju nämna att de får agera symbol för ett helt operativsystem (Linux) och en distribution har till och med samma namn som en pingvinart, Gentoo. Men det bleknar i jämförelse med filmer som Happy Feet, Surfs Up och – den lite mer seriösa och oanimerade – March of the Penguins. En annan känd pingvin är Pingu. Den enormt irrirande lilla pingvinen med talsvårigheter som dök upp lite titt som tätt i barnprogrammen när jag var mindre.


Men de absolut häftigaste pingviner som någonsin beträtt den vita duken är de från Madagaskar. Utan pingvinerna är Madagaskar en ganska slätstruken film, speciellt i jämförelse med smått fantastiska Shrek. Men pingvinerna höjer hela filmen genom deras rappa kommentarer, minutiösa organisering och, helt enkelt, genomkalla attityd.