Nostalgi

Tänk dig att du går ut i trädgården för skapa dig själv ett potatisland. Eller, det behöver inte vara ett potatisland. Det kan vara vad som helst som involverar användandet av en spade. Tänk rabatt.

Solen skiner och efter en stund hör du det bekanta ljudet av spade som stöter emot något hårt. Du förbannar den steniga jord gud har givet dig i ungefär tolv sekunder för att sedan gå och hämta ett spett. Efter ha kämpat med att få upp de där förbannade stenarna i exakt ettusentrehundratrettiosju sekunder har du äntligen lyckats få upp alla ur jorden.

Men det står något på dem. Det verkar som runskrift. Du plockar upp ditt exemplar av Runes for Dummies ur bakfickan och börjar genast tolka dessa mystiska skrifter. Till din förvåning upptäcker du att handlingen är väldigt bra, illustrationerna kanske är lite kantiga, men med tanke på att de är utmejslade med något som skulle kunna vara ett lårben från en brontosauros är det förlåtligt.

Ett av litteraturens mästerverk helt enkelt.

I dataspelsvärlden motsvaras det av att sparka igång ett tolv år gammalt spel och upptäcka att det fortfarande är grymt bra…

Rat fight
Chrono Trigger är ett rollspel som släpptes 1995 till Super Nintendo. Små söta karaktärer, en intressant handling och det simpla men ändå välfungerande stridssystemet som används än idag, även om i en lite mer utvecklad form. Det som skiljer det här – och enligt mig gör det mer spelbart – från till exempel Final Fantasy-serien är slopandet av slumpmässiga strider. I Chrono Trigger finns i de flesta fall alternativet att helt enkelt springa förbi sina fiender, vilket jag uppskattar.

Open TTD
Transport Tycoon kom 1994, men året därpå kom den uppdaterade deluxeversionen . Hursomhelst, går ut på att skapa kommunikationer. Målet är i princip att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att skapa nya förbindelser med hjälp av de olika transportslagen. Tänk dig att du helt plötsligt blir VD över SAS, SJ och SL på samma gång. Men det absolut bästa är att det finns en liten uppdatering, Open Transport Tycoon Deluxe som möjliggör nätverks- och internetspel för upp till åtta spelare.

Just de här två spelen (och en Super Nintendo-emulator) hittar du på http://ludde.starkast.net/spel. Men det finns hundratals roliga spel som bjuder på gammal härlig spelglädje utan att du för den skull behöver ha den allra senaste datorn. Men det allra bästa. Det är gratis.

För dig som vågar vägra nostalgi dyker Half-Life 2: Episode Two upp imorgon. Det är verkligen inte fy skam det heller.