Talludden

Uträttade inte så mycket under dagen. Tom och jag skulle titta på England – Paraguay. Vi somnade båda två. Tom efter tre minuter och jag efter fem. De gjorde ändå målet efter typ två minuter, så vi missade nog inget.

Såg Sveriges match också. Kändes som en förlust fast det blev oavgjort. VM är kört när vi inte kan vinna mot Trinidad och Tobago som ligger på en fyrtiosjunde plats på FIFAs ranking.

Efter det hände något mycket roligare. Road trip till Talludden utanför Sorsele. Det är nog en av de häftigaste fester jag varit på. Det märktes redan på inträdet. Här handlade det inte om en töntig legkontroll för att se om du var över arton, här handlade det om att var du under arton får du komma in billigare.

Själva “festen” bestod av ett par intressanta områden. Partytältet med klassiska låtar som till exempel Boten Anna, den spelade de minst en gång i halvtimmen. När vi kom dit var tre stycken på dansgolvet och en DJ, då kändes det lite lamt. Men i slutet var tältet nästan helt fullt, mest ungdomar men några “modell äldre”. Men de flesta äldre var antingen inne på logen eller vid öltältet.

Logen låg precis bredvid parytältet och där körde de styrdans med dansband. Det går inte att med ord beskriva alla de olika sätten folk dansade på. Det fanns slappstilen, den seriösa stilen, den snabba stilen… Listan kan bli oändlig och ändå måste man uppleva för att förstå. I samma byggnad som styrdansen fanns en liten kiosk där de sålde korv med bröd, läsk och godis. Mysigt.


Det fanns ett öltält också. Förlåt. Sa jag tält? Jag menade förstås en ölkåta. Smaka på det ordet… Ölkåta. Precis bredvid ölkåtan fanns det toaletter. Förlåt. Sa jag toaletter? Jag menade förstås ett dass.

…men väldigt många stod utanför på parkeringen och bara pratade och drack. För det det gick inte för sig att ta med sig alkohol in på området, så alla gick ut till bilarna och söp och sen gick de in på området och dansade lite, ut igen för lite förfriskningar och så vidare.


Det kanske låter som om det vore helt värdelöst. Men det går inte beskriva hur tufft det var. Många normala härliga människor, sen fanns det lite mer udda typer. Bland annat John. Oscar och jag tyckte han var så förbannat cool, så vi var tvungen att ta en bild på honom. Alltså, hur status är det inte att vara på samma bild med en kille som har en tröja med trycket “svensk raggare” och en keps som det står “norrlandsmejerier” på?!

Det går inte att beskriva stämningen riktigt. Den måste upplevas. Jag har aldrig upplevt något liknande. Försök kombinera både gammal och ung, nykter och redlöst berusad, partymusik och styrdans tillsammans med en liten kiosk och dass.