Semlor

*OBS! Det här skrev under en av de mest tragiska perioderna i en människas liv, fjårtisperioden. Jag varnar för – i bästa fall – dålig stavning och – i värsta fall – våldtäkt av det svenska språket. Jag ber också om ursäkt för mina intressen och mitt helt obegripliga beslut att skriva om mig själv i tredje person. *

idag är det fettisdagen, då ska man äta semlor, så vad passar bättre än ett semle-recept???
Det här behöver du för att göra 9st semlor:
100g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst
3 msk socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8-9 dl vetemjäl

Till penslingen behöver du:
ägg

Ungstempratur: 250°
Gräddningstid: 8-10 min

Det här behöver till fyllningen:
100g mandelmassa
vsipad grädde
florsocker

då kör vi…
Smält fettet. Tilsätt mjöken och ljumma till 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Blanda degspad, jäst coh socker, kardemumma och ägg med stoörre delen av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunken och tillsätt ev mera mjöl. Strö över lite mjöl och täck degen med bakduk. Låt den jäsa till sin dubbla storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den till en lätt smidig ocg ganska kös deg. Dela den i 9 delar och trilla dem till runda bullar. Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa under bakduk i ca. 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda. Fyll bullarna när de svalnat.

till fyllningen…
Skär av ett lock. Fördela mandelmassan i den nedre delen (tips: lägg de i små bollar som du sprider ut över bullen…). Håll sedan i grädden i semlorna och lägg på locket, sedan tar du fram in sil och “silar” ut florsockret över semlan!

Redo att servera…

Semla demla gammel semla