Rapport från flygskolan

En vecka på flygskolan i Arvidsjaur. Observera att gå på flygskola kan inte riktigt beskrivas, det måste upplevas…

Förra veckan var jag i Stockholm. Där var det vår… Det börjar så smått bli vår här i Arvidsjaur också, men det är fortfarande ganska mycket snö på backen. Men idag fick jag något vårryck och kände mig tvingad till att skriva en liten artikel/rapport om min vecka här i Arvidsjaur.

I måndags flög jag två pass. På förmiddagen övade vi landningar och på eftermiddagen gjorde jag en nödövning. På kvällen började jag plugga inför Air Law provet. På tisdagen hade jag teoridag, före lunch hade vi Air Law och efter lunchen hade vi meteorologi. Air Law innebär i princip att man lär sig en massa tabeller, konstiga bestämmelser och siffror. Inte särskilt svårt att förstå, men det är mycket som ska kommas ihåg.

På onsdagen flög Robert, jag och vår flyglärare Pär till Lycksele. Robert flög dit och jag flög tillbaks. För en gångs skull kom jag ihåg att ta med mig kameran, så nu har jag laddat upp lite bilder på vår flygning i bildarkivet. De inte så upphetsande bilderna hittar du i bildarkivet.

På torsdagen hade vi återigen teoridag. Vi hade kommunikation och Human Performance and Limitations. Kommunikation handlar i princip om att lära sig det man behöver för att kunna klara av luftfartverketsprov i ämnet. Den kommunikationsteori man lär sig i ämnet har nästan ingenting att göra med den kommunikation man använder sig av i flygplanet, även om det kanske borde vara så.

Human Performance and Limitations är en engelsk bok på cirka 400 sidor. Den kursen gör vi klart på en eftermiddag och en helg, närmare bestämt den här helgen. Den här eftermiddagen hade vi i alla fall redovisningar i klassen för varandra, alla hade fått varsitt kapitel som skulle redovisas. Jag berättade om uppfattningsförmågan under flygning, och gick igenom olika synvillor och illusioner man kan utsättas för under flygning.

Idag (fredag) tränade jag sidvindslandningar på förmiddagen, efter lunch skrev vi prov på Air Law. Det var ett ganska enkelt prov, och jag tror att det här var det första provet där ingen fick underkänt.

Som jag nämnde tidigare, imorgon ska vi gå igenom Human Performance and Limitations. Lektionen börjar klockan åtta, sen slutar vi klockan fyra. Sen upprepar vi proceduren på söndag. Jag tycker det är ganska drygt att inte få någon sovmorgon den här veckan. Sova länge är kungligt.