Avgörande röst

I lördags var jag hemma hos mamma och pappa. Förutom att (försöka) rensa avloppet sysselsatte jag mig med att diskutera lite kring fallskärmar, förändring av samhället, framtiden, motivation och livet. Jag tänker inte gå närmare in på själva diskussionen, inte just nu i alla fall, men däremot en en liten idé som dök upp under den.

Idéen är att kunna rösta i riksdagen via internet.

Jag vill inte införa ett system där vi folkomröstar i varje fråga. Jag vill ha ett system där svenska folket får en röst i varje omröstning i riksdagen. Min vision är en sida, tydlig och med ett enkelt gränssnitt, som visar kommande omröstningar. Där går det även att logga in och lägga sin röst, för eller emot, på de olika propositionerna.

När det sedan är dags för riksdagen att rösta på riktigt så läggs en rösterna på det förslag som fick mest röster på internet. Det vill säga den 101:a rösten tillfaller det svenska folket. För nu när jag ändå håller på att modernisera riksdagen tar jag mig friheten att minska riksdagens ledamöter till hundra. Då har jag sparat, i runda slängar, 100 miljoner åt de svenska skattebetalarna.