Zelda

Schema

Mat - När, och hur ska jag mata henne?

Totalt ska hon äta knappa åtta deciliter per dag uppdelat på tre mål.

Frukost cirka 06 - 08, lunch cirka 11- 13 och middag cirka 17-19 (dvs i samband när vi äter).

När vi ger mat så ber vi henne sitta först, säger vänta en gång, ställer ner maten, blåser två gånger i en visselpipa och säger samtidigt varsågod. Väntar hon inte på visselsignal utan springer fram för tidigt börjar vi om processen.

Hon får inget annat än fodret. Det fungerar bra som godis också.

Jag mäter upp dagsransonen i en burk varje dag eftersom jag ger henne kanske hälften av dagsransonen som godis när vi tränar.

Kiss och bajs - När behöver hon kissa och bajsa?

Vi har inte haft någon inomhusolycka på flera veckor.

Men vi brukar gå ut det första vi gör på morgonen (normalt ca 06:30). Men vissa morgnar har vi sovit till åtta och hon verkar ha klarat sig. Sista utebesöket brukar vi göra vid 21-tiden.

Tjata och namnet

Tjata inte med ”kom” eller ”Zelda”, då kommer hon bara lära sig att det är ord som kan ignoreras. Säg bara ”kom” antingen när du är säker på att hon kommer lyssna eller är på väg mot dig.

Det går att ställa sig nära henne och säga hennes namn och ha en godis redo, tittar hon mot dig när du säger namnet, ge en godis.

Säger du hennes namn på avstånd och hon tittar mot dig, beröm henne!


Utomhus

Nu rekommenderar jag att använda långlinan (den svarta). Hon blir kaxigare och kaxigare, men att gå i skogen är inga problem, hon följer oftast efter, men nu är hon mer och mer taggad på att utforska lite själv och springa in på andra tomter. Så då är det ganska bra att kunna stampa på långlinan när hon börjar flöjta iväg.

Fokuserar hon på något så gäller det att göra dig själv intressant Antingen göra lite oljud, plocka upp saker och låta lite. Jag brukar låtsas som att jag hittat godis som jag sitter och äter på.

Beröm alltid om hon stannar upp och kollar var du är och om du hänger med. Ibland kan du byta håll eller stanna till när du går med henne. När hon tittar bort börjar du backa eller byta riktning, förhoppningsvis stannar hon till och börjar titta efter vart du är, när ni får ögonkontakt berömmer du henne.

In-/ut
Nu vet hon att hon ska vänta innan hon går ut. Så det är bara att be henne sitta, säga vänta, och sen öppna dörren och säga varsågod. Hon kan göra samma när hon går in, fast oftast brukar hon inte vilja gå in. Jag brukar köra med att be henne vänta, och sen kastar jag in några godisar genom dörren och säger varsågod.

Koppel (och gå i lina)
Vid koppelträningen så försöker vi vara ganska konsekventa med att hon ska hålla sig på vänster sida, vi slutar gå om hon är på höger sida och jag för henne tillbaka till vänster sida. Om hon drar så hukar jag mig lite och stoppar henne med handen. Börjar hon dra för mycket stannar jag. Försöker hon slita sig ur kopplet, låt henne göra det en stund tills hon inser att det ändå inte fungerar.

Det går också att testa att börja gå åt ett annat håll om hon drar för mycket. En sak som vi försökt träna lite är starten. Hon sitter fint till vänster, sen säger jag nu går vi, men oftast sticker hon bara iväg som en raket då. Utan då har jag försökt att antingen hindra henne med handen och jobbat med godis.

Sen en sista sak med kopplet, försök få till det så att hon inte förknippar kopplet med att ”nu-ska något-tråkigt-hända”, typ det är slutlekt eller jag har gjort något dumt. Vi brukar sätta av och på det lite slumpvis, ibland mitt i leken. Och om jag sätter på kopplet brukar vi leka i alla fall en kort stund först.  

Sen går det inte att träna alltför länge heller, samt variera kraven lite. Ibland nöjer jag mig med att hon håller sig inom kopplets längd och inte drar. Ibland vill jag att hon nästan ska gå fot fast i koppel.

Bitande eller för hårdhänt

Det är okej med lite bitande, men gör det ont, säg ”aj” och verka ynklig och gå därifrån så hon fattar att hon var för hårdhänt

Lydnad och tricks

Hon är duktig på vänta nu. Det går att använda vid träning av tex kom osv.

Säg bara "kom" när du är säker på att hon kommer komma eller är på väg mot dig. Nu börjar hon bli väldigt duktig på kom. Men överanvänd det ändå inte. Jag brukar belöna ganska rikligt, speciellt om hon kommer på långa avstånd.  

Vi har även avancerat det lite med att lägga godis mellan henne och mig, och säga kom. Oftast springer hon till mig först, nuddar mig (knappt) och sen springer hon till godiset som låg mellan oss.

Nu har vi börjat öva sitt och ligg lite mer på lite längre avstånd och kanske i form av en serie innan hon får godis.

Vi har börjat med lite apportering också. Hon förstår ungefär vad "hämta" är. Men inte helt klockren. Men jag brukar belöna rikligt om hon hämtar och lämnar hyfsat nära mig. Men lämnar hon mer än två meter från mig brukar jag fortsätta be henne "hämta", ibland går det...

Vi har även börjat träna på "kryp". Då ligger hon till vänster om mig, sen lägger jag en godis någon decimeter framför henne och säger "kryp", sen upprepar jag det en stund.

Vi har även börjat träna "gå fot". Då behövs mycket godis, och försöka se till att hon tittar på dig men annars är det väl några steg framåt eller kanske en högersväng, det räcker ganska långt.

Stanna-träning försöker vi också få till. Tex när jag låtsas-kastar en pinne så springer hon iväg, och när hon börjar stanna till och inte fattar vad pinnen är säger jag stanna och "bra" när hon stannar. Går också att göra om vi joggar tillsammans och så stannar jag plötsligt.

Den som har lust att börja träna in rulla runt (jonte?) får gärna utveckla det. En annan grej som hon kan (dåligt) är dansa och high-five. Dansa så reser hon sig upp och tar tag i dina händer så kan man bugga lite en stund. High five är som vacker tass fast lite högre upp.

Tuggande, ätande och stöld av saker

Inte helt lätt det här, ibland kan ett skarpt ”nej” fungera en kort stund. Hon vet i alla fall ungefär vad nej betyder, även om hon skiter i det oftast.

Vi har fått följande tips från uppfödaren:

”1) Ta aldrig något ifrån hunden i onödan. Inomhus såväl som utomhus. Men lär valpen skillnaden mellan att bära och gnaga. Bärandet är tillåtet - ja, till och med berömvärt ”Duktig apportör” medan gnagningen ska förhindras. Detta kräver passning och ögon i nacken några månader, men i gengäld en hund som känner sig trygg och stolt i sitt ”yrkesutövande”.

2) Slit aldrig ett föremål ur hundens mun. Stjäl inte bytet för den! Kampbeteende uppstår lätt. Be i stilla förtroende att få tillbaka saken. Försök att inte bli arg, hur dyrbar eller farligt det än är som hunden tagit.

3) Använd helst ordet ”TACK”. Vars innebörd är mjuk och vädjande, istället för det dominanta kommandot ”LOSS”, som lätt blir början till en kamp mellan ägare och hund.

4) Om hunden inte vill släppa frivilligt. Börja inte bråka! Utan öppna bara lugnt hundens mun genom att sticka upp ett finger i gommen eller dela på käkhalvorna, som när man vill titta hunden i halsen.

5) Ha byteshandel. Ge hunden godis eller hundens egen leksak i utbyte om Du måste ta något ifrån den”

Vi följer inte tipsen slaviskt. Men det är i alla fall några verktyg för att underlätta. Hon har blivit lite bättre på att inte äta sten, det var jag lite rädd för att hon skulle sätta i halsen innan, men när jag sett det har jag ändå sprungit fram, tagit tag i henne, sagt ”gapa” och öppnat munnen, berömt när hon öppnat munnen och sen pillat bort stenen. Enligt uppfödaren så är små stenar inget problem, det går igenom tarmen, men det finns väl risk att hon råkar få i sig något större som skulle fastna.

Hon tuggar gärna på småsten, kottar och kluven ved. Och alla det är saker som antingen kan fastna i halsen eller ge sår i munnen. Så ligger hon och tuggar på något, kolla gärna vad det är hon har. Testa kommandot gapa, fast har hon något gott vill hon såklart inte gapa ändå. Beröm när hon gapar. Men använd då tips 4.

Nu har vi sagt att det är okej att bära på saker , men inte gnaga på saker (tips 1) förutom sina egna saker. Så börjar hon gnaga på något, använd tips 3 och 5.

Hanteringsträning

Det är bra att hanteringsträna henne, så om ni har har lust,  dvs kontrollera tassar, borsta henne, be henne gapa och kolla tänderna och tandköttet. Vill hon därifrån säg bara åt henne att ta det lugnt och håll fast henne. Vill man ta det en nivå till finns det Aloe Vera -kräm för att smörja in trampdynor och en en Aloe Vera-tandkräm för tänderna. Det finns även en "Furminator"-borste för den som vill ta hanteringsträningen till ytterligare en nivå.

Vi brukar köra tandborstning, borstning och smörjning av tassar på tisdagar, torsdagar och söndagar.

Trappor - Hur gör jag med trappor och för att bära?

Nu går Zelda själv upp och ner för trappan till vår lägenhet. Vet inte hur bra det är, men jag tänker att det inte kan göra så mycket skada om hon tar det försiktigt och det bara är ett par gånger per dag.