WT1

Liten ordlista,
WT, working test. Tävlingsform som ska efterlikna jakt. Består av fem stationer där maxpoängen på varje station är 20 poäng.
Dummy, är den tygcylinder som hundarna springer och hämtar.
Markering, är när hunden ser var det den ska hämta landar/är. På WT går det till ungefär så att en person (jägaren) skjuter ett (löst)skott och en funktionär kastar ut en dummy.

Vi började med station fyra. En enkel station. Vi skulle gå fot tre meter och sen en marking på ganska kort avstånd. Sen skulle vi göra om exakt samma sak igen. Det vill säga två markeringar efter varandra.

Zelda gick hyfsat i fot. Sprang spikrakt och hämtade dummyn och satte sig fint vid min sida. Så bra tänkte jag! Sen kom domaren fram till mig påminde mig om att jag skulle inte skicka iväg henne förrän han säger till, och därmed avbröts stationen.
0 av 20p.

Station fem så skulle vi gå fot tre meter sen en markering. Sen la de ut en dummy på ungefär samma ställe medan Zelda var på väg tillbaka (så hon inte ser den falla ner).

På fotgåendet gick hon typ framför mig hela tiden (poängavdrag). Sen sprang ut rakt ut till dummyn men stannade vid den och stod och stirrade på mig (poängavdrag, helst ska de ju snabbt plocka upp den och komma tillbaka). Efter att ha blåst lite i pipan tog hon upp den och kom tillbaka. Sen skickae jag ut henne på den hon inte sett. Sprang rakt i början, sen vek hon av (poängavdrag) och började leta på helt fel ställe. Fick blåsa tre gånger innan hon tittade upp på mig (poängavdrag) och skickade henne åt vänster och blåste truddelutten för att hon skulle leta. Då hittade hon den andra dummyn.
9 av 20p.

station ett skulle vi gå fot ett tiotal meter upp på en liten kulle. En markering (som kastades bakom ett träd och en liten kulle).

Den här gången sprang hon inte rakt, utan gjorde någon konstig båge (poängavdrag). Sen trodde jag hon skulle hitta dummyn direkt. Men icke. Hon sprang bakom kullen och letade på fel sida (högra sidan bakom kullen istället för vänstra sidan bakom). Sen dök hon upp mitt på kullen och stod och nosade ett tag på något som luktade gott. Försökte blåsa signal så hon skulle lyssna på mig. Fick blåsa tre gånger, sen tittade hon upp. Skickade henne till vänster, så gick hon lite lojt och nosade på kullens vänstra framsida. Men så blåste jag söksignal så fick hon lite fart och hittade dummyn och tog någon konsig båge på vägen tillbaka också.
10 av 20p.

station två skulle vi gå fot tre meter, sen kom ett skott men ingen dummy kastades ut, sen gick vi ytterligare två meter, sen kom en markering  (ut mot en buske/buskage) i en ganska brant slänt/uppförsbacke.

Zelda gick fot ändå helt okej, inte klockrent och jag fick som stanna ett par gånger så hon hejdade sig och backade tillbaka (poängavdrag). Sen sprang hon raka vägen ut mot dummyn. Men förbi. Kom tillbaka. Och sen in i busken/slyt. Oklart vad hon gjorde för vi såg henne inte. Sen dök hon upp längre upp i slänten tio meter ovanför där dummyn låg och på väg åt fel håll. Blåste stopp. Då stannade hon, och sen skickade jag henne åt höger och blåste söksignal. Hon hittade den och kom tillbaka.
11 av 20p.

station tre så tittade vi först åt ett håll, där sköt en funktionär ett skott och sen gick hon och blåste i en pipa (som låter som en anka) nedanför en liten kulle. Där hon gick runt låg det tre stycken dummys. Tanken var att Zelda skulle hämta en valfri. Men innan vi skulle hämta en av de tre skulle vi göra helt om för att göra en vanlig markering. Sen vända oss om igen för att hämta en av de tre.

Zelda blev supertaggad av ankpipan. För efter den så hade hon väldigt svårt att vända sig om, efter mycket om och men lyckades jag få henne att vända runt. Men när skotten och dummyn kastades tittade hon åt fel håll (istället för rakt fram mot markeringen tittade hon bakåt mot där tre som vi skulle hämta sen). Bara det skulle ganska mycket poängavdrag. Det är mycket lättare att skicka på en markering (när hon ser var den landar), då säger jag bara hämta. Eftersom hon inte såg nu fick jag ju skicka henne på en linje. Linjen var ganska rak i början, men sen vek hon av åt vänster. Försökte blåsa stopp ungefär tre gånger. Hon lyssnade inte. Men hon stannade och luktade på en väska vid ett träd. Försökte skicka henne åt höger. Men sprang några steg åt höger, men sen sprang hon lite mer mot mig. Fick stopp på henne tillslut och då sa domaren att jag fick en chans till. Sa till henne att springa längre bort, och då sprang hon ungefär åt rätt håll. Blåste sök och sen hittade hon dummyn. Sen vände vi om för att hämta en av de tre som låg vid kullen. Hon sprang ut. Blåste sök. Hon började leta men verkade inte hitta något. Sprang upp på kullen och letade där. Sen började hon springa långt till höger. Fick stopp på henne. Skickade henne till vänster. Blåste sök igen. Hittade ingenting igen och började dra sig ut mot höger och upp på kullen igen. Då gav vi upp och jag kallade in henne igen.
0 av 20p.

Sammanfattningsvis, det gick betydligt sämre än vad jag hade tänkt.