Läslistan

War and Technology: A Very Short Introduction

Alex Roland

Hur har krigföringen påverkats av teknik? Eller vice versa. Behandlar ämnen som murar, distansvapen, krutet och teknologin och dess inverkan (eller icke-inverkan på krigföringen). Ingenting jag kommer läsa igen. 

Liv 3.0

Max Tegmark

Vad är liv, hur kan en dator lära sig saker och vad är riskerna och möjligheterna. Intressant läsning. Tegmark försöker bryta ner allt till en grundläggande nivå, det är trots allt en populärvetenskaplig bok. Men ämnet är i sig ganska komplicerat, och ibland är det svårt att hänga med i svängarna. 

För övrigt noterar jag att han verkar tycka om att namedroppa kändisar inom den vetenskapliga/tech-världen. 

Bomber Mafia

Malcolm Gladwell

Handlar om en grupp som i tiden kring runt andra världskriget hade för den tiden radikala idéer om hur luftkriget skulle beskrivas. Från första världskriget vidare till det tekniska mästerverket kallat Nordensiktet och tankar till ett humant kring till när verkligheten träffar fläkten och som på sätt och vis avslutas med en atombomb. 

Det kanske låter tekniktungt och ointressant. Men sättet Gladwell bygger upp sin historia kring människor av kött, blod och deras tankar gör det till mycket intressant läsning. En liten historialektion i luftkrigets utveckling, men också en insikt i människans natur.